Psycholoog Tilburg

Praktijk van Tom Lueb en Marielle van der Ploeg
bg

Diverse therapievormen in Tilburg

Wij hebben ons verdiept in diverse verschillende therapievormen met als uitgangspunt dat zowel ‘hoofd’ ‘hart’ en ‘lichaam’ van invloed zijn op elkaar en met elkaar in balans dienen te zijn. Hierdoor kunnen wij jou in onze praktijk begeleiden met een ‘op maat ingerichte’ therapie. Het doel van de therapie is jouw denken en voelen te herstellen. Jouw hulpvraag wordt dan ook bekeken vanuit een mentale, emotionele, lichamelijke, systemische (invloed van familiesysteem) en energetische invalshoek.

Hieronder een overzicht van verschillende therapievormen die wij als psychodynamisch-, energetisch-, en lichaamsgericht trauma therapeut toepassen en gebruiken.

Trauma therapie (lichaamsgericht)

Traumawerk is zeker geen ‘quick fix’ en vraagt om goede specialistische begeleiding. Zeker wanneer het gaat over complex trauma zoals bij vroegkinderlijk trauma, hechtingsproblematiek, dissociatieve stoornissen etc.

Trauma gaat over het verlies van verbinding, uit verbinding zijn met jezelf, uit verbinding zijn met de ander en uit verbinding zijn met het leven. De pijn die deze afsplitsing met zich meebrengt is enorm groot. Dat gevecht dat iemand dagelijks levert om te overleven, maar ook de pijn van het niet leven is vaak heel onzichtbaar maar heel diep. Getraumatiseerde mensen worstelen enorm, omdat ze graag naar het leven toe willen bewegen en tegelijkertijd zoveel onveiligheid in hun systeem hebben dat het niet lukt om van overleven naar leven te kunnen bewegen. We hebben in het ‘hier en nu’ een gezond deel nodig om het opgedane trauma van ‘toen en daar’ te kunnen helen.

Wij kiezen er dan ook voor om eerst te werken aan veiligheid. Welke hulpbronnen zijn er in het hier en nu nodig om veiligheid te bieden en zo het gezonde deel krachtiger te maken. Het is belangrijk om ECHT verbinding te maken en het lichaam helpen te reguleren om alsnog te verwerken wat toen niet kon. Bij het helen van diepe wonden is een lichaamsgerichte en holistische aanpak nodig.

Er is shocktrauma, datgene wat je is aangedaan. Daarnaast is er een andere vorm van trauma die behoorlijk onderbelicht is en dat is ontwikkelingstrauma. Dat gaat niet over wat je is aangedaan maar over wat je is tekort gedaan. Bijvoorbeeld wanneer ouders hun baby laten huilen terwijl het honger had, of laten huilen terwijl het enorm veel verdriet had. Het kan betekenen dat het kindje niet genoeg liefde en aandacht heeft gekregen. Dat wat het kindje ook deed het geen contact kreeg met de ouders. Het kan zijn dat het kindje daar al opgeeft om uit te reiken omdat er toch niemand is die te hulp schiet. We kunnen trauma ook overerven, dat we het overnemen van onze ouders. Of nog verder daarvoor.

Psychodynamische therapie

Er wordt bij psychodynamische therapie gebruik gemaakt van een ‘gereedschapskoffer’ vol met therapeutische technieken die we combineren zodat wat vastzit weer in beweging gebracht wordt. Het gaat daarbij om het overwinnen van emotionele blokkades, het ontwikkelen van zelfinzicht en het creëren van duurzame veranderingen in het leven van de cliënt. We onderzoeken samen jouw hulpvraag en gaan van de rand naar de kern van de hulpvraag. Psychodynamische technieken helpen cliënten meer betekenis te geven aan hun leven.

Innerlijk kind werk

Vanuit vroegere ervaringen ontwikkelen we overtuigingen en patronen en nemen we soms zelfs besluiten die ons als volwassene in de weg kunnen zitten. Ervaringen die je als kind niet verwerkt hebt (innerlijke kindjes) praten dan met ons mee in het nu. Je denkt dat je vanuit je ‘volwassen’ ik reageert maar toch praat en handel je vaak vanuit je gekwetste kind. Emoties die niet geuit mochten worden, of zo overweldigend waren dat je ze geen plek kon geven, blijven in je systeem hangen. Wanneer je buitenproportioneel heftig op situaties reageert, is dit bijna altijd een reactie van het gekwetste kind in jou. Patronen die in de weg kunnen zitten zijn bijvoorbeeld: jezelf buitensluiten of altijd voor de ander zorgen. Dat zijn geen volwassen patronen, dat zijn kind patronen. Enkele voorbeelden van overtuigingen van het gekwetste kind zijn: Ik hoor er niet bij, ik moet alles alleen doen, ik ben niet welkom, ik ben geen liefde waard.

We gaan de emoties, patronen en strategieën van het innerlijke kind leren herkennen. Dan kan je ervan bewust worden wanneer delen van het gekwetste kind worden geactiveerd. Wat er in ‘het toen en daar’ als kind niet geuit is ga je alsnog woorden aan geven en indien nodig uiten. Met name boosheid mag alsnog geuit worden om spanning en fysieke klachten te kunnen oplossen. Middels oefeningen kunnen we contact maken met verschillende (kind) delen in ons. Het magische kind, het gekwetste kind, het overlevende kind en de liefdevolle volwassene. Als je de onafgemaakte beweging van vroeger in het hier alsnog afmaakt werkt dat enorm bevrijdend.

Delenwerk / Voice dialogue

Bij Delenwerk en Voice Dialogue wordt gebruik gemaakt van persoonlijkheidsdelen. Als kind zijn wij puur, onbevangen en volledig authentiek. Beïnvloedt door opvoeding en ervaringen in ons verdere leven, ontwikkelen wij persoonlijkheidsdelen welke ons in bepaalde situaties en interacties met anderen, op een bepaalde manier doen handelen. We bestaan allemaal uit verschillende delen, ook wel ‘ikken’ genoemd. Zo kun je bijvoorbeeld delen bij jezelf herkennen als de perfectionist, de drammer, de vrolijke, de pleaser, de saboteur, de kritische etc. In de meest wenselijke uitgangspositie zijn alle delen in balans met elkaar. Maar we kennen allemaal (korte of lange) tijden van disbalans, waarbij enkele delen de overhand nemen. Middels delenwerk gaan we respectvol communiceren met de delen. Alle delen mogen er zijn en we achterhalen wat nodig is om de balans te herstellen en jij als compleet persoon in staat bent de regie (terug) te nemen over de delen.

Systemisch werken

We leven allemaal in meerdere systemen. Thema’s waar wij als individu vaak mee worstelen vinden dikwijls hun oorsprong in de familie waar wij zijn opgegroeid en openbaren zich in onze huidige relaties. We hebben bekrachtigende en beperkende patronen, vaak uit loyaliteit meegenomen uit ons gezin van herkomst. Deze patronen kun je in je huidige leven weer tegenkomen in nieuwe systemen zoals in je relatie of op je werk. Systemisch werken legt de verbinding met het groter geheel (het veld) en maakt de onbewuste patronen weer zichtbaar. met als doel de cliënt inzicht te geven in de overgenomen patronen of ladingen om vervolgens zijn eigen verantwoordelijkheid en keuzevrijheid te kunnen nemen.

Energetische therapie (lichaamsgericht)

In onze prestatiegerichte westerse maatschappij waarin we van alles moeten komt burn-out, depressie en andere mentale en fysieke klachten veelvuldig voor. Mensen waren nooit eerder zo vermoeid en gestrest als heden ten dagen. Bij energetische therapie wordt de mens gezien als drie-eenheid: lichaam, geest en hoger mentaal lichaam. In de moderne tijd zijn lichaam, geest en hoger mentaal lichaam vaak in disbalans geraakt. Het doel van energetische therapie is het behandelen van deze blokkades en verstoringen. Lichaam en geest opnieuw in balans brengen te brengen en het zelf genezend vermogen herstellen. We richten ons niet zozeer op de klacht maar meer op het herstellen van balans en van de verbinding met je diepste zelf. Je energie gaat weer stromen, zodat je je weer gezond voelt en vitaliteit ervaart.

RET- Rationeel emotieve therapie

Rationeel Emotieve Therapie is een vorm van psychotherapie. Er wordt daarbij uitgegaan van een sterk verband tussen de gedachten en de emoties van mensen. Psychische klachten ontstaan volgens deze theorie niet vanuit een situatie of een gebeurtenis, maar komen voort uit de manier waarop men de situatie of gebeurtenis interpreteert. Wij helpen je bij het opsporen van de negatieve, irrationele gedachten.

Mindfulness

De basis van mindfulness is aandacht brengen in de enige tijd die we hebben om te leven: het huidige moment, 'hier' en 'nu'. Door middel van mindfulness technieken gaan we ruimte maken voor wat er is in plaats van te proberen er iets anders van te maken. Kijken naar de dingen zoals ze zijn in het hier en nu. Dat doe je door je innerlijke reactie waar te nemen die zich laten zien in gedachten, emoties en gevoelens. Vanuit erkennende opmerkzaamheid bewust worden van je moeilijkheden, zodat je op een andere manier kunt gaan reageren in plaats van het automatisch afdraaien van oude niet werkende manieren. Mindfulness ondersteunt jouw proces in de therapie en versterkt het traject van zelfontdekking en zelfontplooiing.

Hypnotherapie

Bij hypnotherapie wordt gebruik gemaakt van een veranderde toestand van bewustzijn. Een lichte meditatieve ontspanning om in contact te komen met het onbewuste. Jij behoudt de controle en je blijft volledig bewust van wat er gebeurt. Deze therapievorm wordt onder andere ingezet bij angstklachten, depressieve gevoelens, lichamelijke klachten, stress en slaapproblemen.

Regressietherapie

Alles wat we ooit hebben meegemaakt ligt ergens in ons onbewuste opgeslagen. Met behulp van hypnose kunnen we terug gaan in de tijd en vanuit het onbewuste, informatie dat licht opgeslagen over jezelf weer bewust maken. Momenten waarop je in het ‘toen en daar’ belangrijke keuzes of beslissingen hebt gemaakt. Juist die momenten hebben een enorme doorwerking in het heden. Vaak belemmeren ze ons in het maken van nieuwe keuzes. Met regressie richten wij ons op deze oude overtuigingen die belemmeringen geworden zijn, oftewel blokkades. We kunnen uitzoeken waar ze vandaan komen en deze blokkades ontkrachten, waardoor je jezelf juist weer kracht geeft.

Bio energetica

Psychische spanningen kunnen zich in ons lichaam door spierspanning vastzetten. Bijvoorbeeld bij langdurige stress zetten spanningen zich vast in nek, schouders en/of onderrug. Door middel van lichaamsgerichte oefeningen met ademhaling, het laten trillen of losschudden van het lichaam, expressief uiten, uitrekken en spontane bewegingen worden lichaam en geest weer in balans gebracht, blokkades opgeheven en wordt vitaliteit en levenskracht bevorderd.

Interesse om samen aan de slag te gaan?

Dus, als je geïnteresseerd bent in het begrijpen van de verborgen drijfveren achter je gedachten, gevoelens en gedragingen, kan psychodynamische therapie een waardevolle ervaring zijn. Het opent de deur naar zelfontdekking en persoonlijke transformatie, en helpt je om een vervullend en betekenisvol leven te creëren.

Maak een afspraak

Psycholoog Lueb in Tilburg

Tom Lueb

Therapeut Van der Ploeg in Tilburg

Mariëlle van der Ploeg

  • Geregistreerd therapeuten
  • Afspraak op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Ook 's avonds geopend

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen