Grenzen bewaken en aangeven
Hoe ga jij om met grenzen aangeven?
Ben eens eerlijk tegen jezelf! Hoe vaak zeg je JA terwijl je er niet achter stond en eigenlijk NEE had willen zeggen? En als je wel NEE zegt, kun je je er dan prettig bij voelen, vastberaden, vrij van schuldgevoel? Maak je jezelf na afloop verwijten over je NEE?
Welke prijs betaal je voor je JA, als je eigenlijk NEE had willen uiten? Eigenlijk laat je best vaak over je (onbewuste) grenzen heen gaan.
Met wie en wanneer is het (vooral) moeilijk om NEE te zeggen?
- Je werkgever vraagt om over te werken, omdat je collega ziek is en anders het werk niet af komt, dit terwijl je al iets anders in gedachten had. Wat doe je?
- Je wordt uitgenodigd voor een verjaardagsfeest van je familie waar je eigenlijk tegenop ziet, want je bent overprikkeld door stress. Je weet dat er gillende kinderen zullen zijn. Wat doe je?
- Je hebt afgesproken met goede vrienden om gezellig uit eten te gaan, maar komt doodop thuis na het werk. Wat doe je?
- Je ouders vragen om jouw hulp want jouw broer/zus heeft op het laatste moment afgezegd. Als je gaat kom je eigenlijk zelf in de knel. Wat doe je?
- Een vriend biedt je een glas alcohol, maar dat wil je liever niet. Hij zegt: “Kom doe niet zo flauw, dat is toch gezellig!” Wat doe je?
Waarom is je grenzen aangeven en NEE zeggen zo moeilijk?
Het onvermogen om NEE te zeggen heb je geleerd toen je een klein kind was. Achter je niet uitgesproken NEE gaan vaak uiteenlopende ‘onbewuste overtuigingen’ schuil.
Onbewust wil je anderen niet teleurstellen of maak je het anderen graag naar de zin (pleasen). Wellicht wil je graag aardig gevonden worden en ben je bang er niet meer bij te horen. Misschien ben je bang voor ruzie, want je bent ervan overtuigd dat je ouders door al dat geruzie uit elkaar zijn gegaan.
De betekenis van onbewuste overtuigingen om NEE te zeggen kan heftig zijn. Bijvoorbeeld, als ik NEE zeg dan;
- Ben ik een slecht mens
- Dan voel ik me schuldig
- Dan ben ik egoïstisch
- Dan houden ze niet meer van mij
- Dan zijn ze teleurgesteld in mij
- Verlies ik mijn vrienden
Welke impact kan het op je hebben als je geen grenzen stelt?
Als je regelmatig over je grenzen laat gaan in welke vorm dan ook, dan kunnen er allerlei lichamelijke klachten ontstaan. Bijvoorbeeld: nek-, schouder,- en rugklachten, buikpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, hoofdpijn, overprikkeld zijn, Burn-out klachten. Maar ook emotionele klachten zoals bijvoorbeeld: verdriet, angst, verveling, verlies van levensvreugde en gevoel voor humor, somberheid. Relationeel gezien ontstaan er klachten zoals: ergernis naar de ander, vervreemding van dierbaren, afstandelijkheid, gebrek aan libido.
Grenzen stellen en aangeven
JA zeggen tegen de ander is vaak NEE zeggen tegen jezelf. NEE zeggen tegen de ander is vaak JA zeggen tegen jezelf.
Hoe zou het zijn om je grenzen te bewaken en je eigen energie bij je te houden en voor jezelf op te komen? Dat je zonder lading kunt aangeven ‘Nu even niet’.
Door bewustwording van jouw belemmerende patronen zal je bepaalde thema’s ontdekken waarin je geen NEE zegt. Het is erg belangrijk om jezelf serieus te nemen en te leren om op een gezonde manier je grenzen aan te geven. Je leert wanneer het goed voelt om een weloverwogen JA of NEE te uiten.
Door uiting te geven aan een echte JA of NEE groei je automatisch naar je werkelijke authenticiteit wat sterk helend kan zijn voor je algeheel welbevinden. Het maakt je zelfbewuster, je zit lekkerder in je vel en dat is een mooie begin op weg naar meer rust en genot in je leven.
Leer je eigen grenzen respecteren
Lukt het jou niet of niet voldoende om aan te geven waar jouw grenzen liggen? Dan nodig ik je graag uit om contact op te nemen voor een kennismakingsgesprek. Samen kunnen we werken aan het verkennen en ontwikkelen van jouw vermogen om je grenzen te bewaken en aan te geven. Je bent van harte welkom.